Доматена супа с фиде и топено сирене

Доматена супа с фиде
Доматена супа – лесно, вкусно и сезонно ятие, което обичаме да похапваме в къщи.
Няма как, когато на село има изобилие от домати, да не приготвя ароматна доматена супа. Знаете ли, че доматите притежават свойството да подсилват естествената слънцезащита на организма? Това се дължи на каротеноида ликопен. Той се съдържа в чушки, кайсии, папая, гуава, розов гейпфрут и диня, но повечето хора приемат 80% от консумирания липкопен чрез домати.
Интересното е, че ликопенът се усвоява по-добре от готвени, отколкото от сурови домати! И тъй като е мастноразтворим, някоя полезна мазнина като например зехтин подпомага усвояването му.
Така че това лято освен любимите на всички сурови домати, хапвайте и по някоя готвена доматена супа или добавяйте домашно готвен доматен сос към паста, киноа или ориз.
Вижте как приготвям аз доматената супа и какви продукти са необходими:
- 1 килограм пресни домати (може и от консерва, в друг сезон);
- 1 глава кромид лук;
- 1 голям морков или два малки;
- 3-4 скилидки чесън;
- 1 червена печена чушка;
- 80 гр. краве масло;
- 2 топчета фиде;
- топено сирене (или др. вид сирене, по желание);
- сол;
- млян черен пипер;
- магданоз;
- босилек;
- индийско орехче (по желание).
Начин на приготвяне на доматената супа с фиде:
Всички продукти нарязах на ситно. Задуших лука, чесъна, печената чушката, моркова и подправките в 1/2 от маслото и малко вода. След като омекнат, добавих доматите и разбърках. Посолих, подправих и залях с гореща вода, на око, в зависимост от сочността на доматите. При мен се наложи около 200 мл гореща вода.
Варих супата около 15-20 минути. Прецедих я, с помоща на цедка, след което върнах обратно на огъня. Добавих фидето, останалото масло топно сирене, нарязано на кубчета. Разбърках!
Готвих още извесно време, докато фидето се свари, а сиренето поразтопи, след което отстраних от огъня.
Сервирах супата топла, но е вкусна и охладена!
И в сезона на пресните домати ви припомняме една идея за постна грах – яхния с пресни домати!
.