Шарен сладкиш с брашно от елда, ябълки и канела

Шарен сладкиш с брашно от елда, ябълки и канела

Шарен сладкиш с елда се превърна в хитова рецепта у дома. Елдата е култура, която естествено не съдържа глутен. Може да се смесва с други брашна, или да се ползва самостоятелно. От брашното от елда се приготвят бебешки каши и е една от първите храни използвани при захранване. Сравнено с други брашна, елдата е с повишено съдържание на растителни влакна – хемицелулоза, целулоза, лигнин и пектин – една от най-богатите на растителен протеин култури.

Брашното от елда, което ползвам на harmonica, е направено по технология, която гарантирано запазва всички хранителни вещества. Пълнозърнесто, естествено богато на фибри, то е направено от цяло зърно, източник на растителен протеин.

Време за приготвяне: 50 минути

Необходими продукти:

  • 2 яйца или 4 жълтъка
  • Половин ч.ч. разтопено кокосово масло
  • 20 фурми
  • 5 с.л. кисело мляко
  • Половин ч.ч. вода
  • 1 ябълка
  • 1 ч.л. канела
  • Половин ч.ч. брашно от елда на harmonica
  • Половин ч.ч. брашно по избор /аз използвах бяло брашно/
  • 1 пакетче бакпулвер от 10 грама
  • 1 с.л. брашно от рожков за тъмната маст на сладкиша

Начин на приготвяне на шарен сладкиш:

  • Поставих в блендер яйцата, кокосовото масло, фурмите, киселото мляко и водата. Блендирах до хомогенна смес.
  • Нарязах ябълката на кубчета и я сложих при течните съставки заедно с канелата.
  • Добавих брашното от елда, бялото брашно и бакпулвера и разбърках хубаво.
  • Отделих половината смес и я оцветих с 1 с.л. брашно от рожков.
  • В продълговата силиконова форма изсипвах и от двете смеси без да разбърквам, като ги редувах.
  • Пекох на 170 градуса около 40 минути до суха клечка.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy