Черешов пай с маслени трохи и бадеми

Необходими продукти:
ЗА ТЕСТОТО:
брашно – 180 г
яйцa – 1 бр.
захар – 80 г
краве масло – 90 г
ванилова захар – 1 пакетче
прясно мляко – 4 с.л.
бакпулвер- 1 ч.л.
сол – щипка
ЗА МАСЛЕНИТЕ ТРОХИ:
- брашно – 30 г бяло
- бадемово брашно (или царевично) – 10 г
- захар – 35 г
- краве масло – 35 г
- ванилия – 1 прахче
Още:
- 250 гр. добре узрели и почистени от костилките череши
- За поръсване накрая – печени бадеми, натрошени на едро
Начин на приготвяне:
Най напред се започва от маслените трохи, за да има време да стягат в хладилника.
В чопъра (или купа) смесете бадемовото (или царевично) и бялото брашно. Добавете захарта, ванилията и студеното краве масло, нарязано на кубчета. Целта е да се образуват трохи.
Ако не разполагате с чопър, намачкайте с ръце, докато получите маслени трохи. Покрийте купата и приберете в хладилник за поне 30 мин.
В подходяща купа пресейте брашното с щипка сол и бакпулвера. Добавете яйцето, нарязаното студено краве масло, захарта и ваниловата захар. Накрая и 4 с.л. прясно мляко и замесете меко тесто.
Тестото разпределете върху парче хартия за печене с размера на тавата, в която ще печете черешовия пай. Моята беше с размери 20/28.Прехвърлете разточения лист с хартията в тавата и надупчете дъното с вилица.
Наредете почистените от костилките череши.
Върху тях посипете маслените трохи, като не трябва да покриват черешите. Накрая и на око поръсете обилно с натрошените печени бадеми.

Пече се на 180°C, в предварително загрята фурна, за около 30-35 мин или до приятен загар.
Охладете и гарнирайте с топка ванилов сладолед.
Да ви е сладко!

