Черешов пай с маслени трохи и бадеми

Черешов пай с маслени трохи и бадеми

Необходими продукти:

ЗА ТЕСТОТО:

брашно – 180 г

яйцa – 1 бр.

захар – 80 г

краве масло – 90 г

ванилова захар – 1 пакетче

прясно мляко – 4 с.л.

бакпулвер- 1 ч.л.

сол – щипка

ЗА МАСЛЕНИТЕ ТРОХИ:

  • брашно – 30 г бяло
  • бадемово брашно (или царевично) – 10 г
  • захар – 35 г
  • краве масло – 35 г
  • ванилия – 1 прахче

Още:

  • 250 гр. добре узрели и почистени от костилките череши
  • За поръсване накрая – печени бадеми, натрошени на едро

Начин на приготвяне:

Най напред се започва от маслените трохи, за да има време да стягат в хладилника.

В чопъра (или купа) смесете бадемовото (или царевично) и бялото брашно. Добавете захарта, ванилията и студеното краве масло, нарязано на кубчета. Целта е да се образуват трохи.

Ако не разполагате с чопър, намачкайте с ръце, докато получите маслени трохи. Покрийте купата и приберете в хладилник за поне 30 мин.

В подходяща купа пресейте брашното с щипка сол и бакпулвера. Добавете яйцето, нарязаното студено краве масло, захарта и ваниловата захар. Накрая и 4 с.л. прясно мляко и замесете меко тесто.

Тестото разпределете върху парче хартия за печене с размера на тавата, в която ще печете черешовия пай. Моята беше с размери 20/28.Прехвърлете разточения лист с хартията в тавата и надупчете дъното с вилица.

Наредете почистените от костилките череши.

Върху тях посипете маслените трохи, като не трябва да покриват черешите. Накрая и на око поръсете обилно с натрошените печени бадеми.

Пече се  на 180°C, в предварително загрята фурна, за около 30-35 мин или до приятен загар.

Охладете и гарнирайте с топка ванилов сладолед.

Да ви е сладко!



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy