Фокача с маслини, сирене и мащерка

Фокача с маслини, сирене и мащерка

Фокача с маслини, сирене и мащерка

Фокача е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки и други хранителни съставки. Тя е нещо между пица и питка, вид сплескано хлебче, което е залято с чист зехтин, а върху него може да се сложат домати и маслини или само маслини и лук. Ние приготвихме фокачата по следния начин с маслини, сирене и суха мащерка.
Време за приготвяне: 40 минути втасване и 30 минути печене
Необходими продукти
за тестото:
  • 20 грама прясна мая
  • 250 грама хладка вода
  • 30 мл зехтин
  • около 450 грама грама брашно
за плънката:
  • 2-3 с.л. зехтин
  • шепа обезсолени маслини
  • 100 грама краве сирене
  • мащерка
Начин на приготвяне на фокача:
  • Затоплих леко водата, но не да е гореща. Залях с нея маята и я изчаках да се разтопи.
  • Добавих зехтина и разбърках.
  • Пресях брашното и го слагах постепенно, докато се получи меко, но нелепкаво тесто.
  • Месих го около 10 минути.
  • Сложих го в купа, завих с прозрачно фолио и оставих да втаса.
  • Понеже времето е топло, втасането до удвояване/утрояване на обема отне около 30 минути.
  • Върху хартия за печене разтлах с ръце тестото без да го разточвам.
  • Намазах го със зехтин и наредих нарязаните маслини. Леко ги притиснах към тестото.
  • Натроших сиренето отгоре и също леко притиснах.
  • Накрая поръсих с мащерка.
  • Пекох на 180 градуса около 30 минути, докато тестото хване лек загар.

Да Ви е сладко!

Ако и вие сте фенове на тестените изделия, тук може да намерите страхотна рецепта за приготвянето на домашна пица.

Моля харесайте и споделете


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.