Терин с оризов грис и сушени череши

Терин с оризов грис и сушени череши

Терин с оризов грис и сушени череши

Терин с оризов грис и сушени череши е днешното предложение на мама за следобедна закуска на всички вкъщи.

Десертите са на почит в къщи, както предлогама в повечето домове :), но от доста време насам, особено откакто готвя за Давет, не използвам бяла захар в десертите. Една от причините е, че не искам да готвя два десерта – един за нас и един за бебе Давет. Също така  ми се иска да избягвам доколкото мога бялата захар, когато готвя за всики нас. И поемайки по този път, честно казано, е много трудно да намираш точни, вкусни и изпитани рецепти за десерти без бяла захар. Днешното предложение мога с гордост да го причисля към графа успешни здравосложни десерти за цялото семейство.

Какво е терин?

Терин е име на съд, в който французите приготвят ястието. Той може да се оприличи на нашенския гювеч, но се различава по форма – обикновено правоъгълна. Оригиналната версия на терин е с месо, но отдавна вече се имровизира и могат да се намерят вариации на безмесни, зеленчукови терини, такива със сирена, а така също и сладки рецеоти на терин, какъвато е нашето предложение днес.

Техниката на оригиналната рецепта на терин е такава, че изисква много време за приготвянето му. Разбира се, денес малко хора имат търпението и времето да чакат едно ястие да се сготви изцяло на водня баня, затова съществуват и множество вариации на фурна. Предлагаме ви идея за сладък терин, който не следва инструкциите на оигиналния, но пък е обещаващо вкусен и лесен за приготвяне.

За един терин ще са ви необходими следните продукти:

500 мл. прясно мляко; може ядково или кокосово мляко;

100 гр. оризов грис – може и пшеничен;

2 яйца;

1 голям банан;

5 сочни ирански фурми;

50 гр. сушени череши, може стафиди или др. сушени плодове по избор, но без добавена захар;

30 гр. кокосово масло, може и краве масло;

1 ч.л.течна ванилия, може и на прах;

За топинга:

1/3 банан на колелца;

Няколко кубчета печено или сварено цвекло;

1 ч.л.краве масло;

1 ч.л.кокосова захар.

Начин на приготвяне:

В касерола загрях млякото, прибавих на тънка струя гриса и бърках на много бавен огън докато започне да се сгъстява. Махам от огъня. В нутрибулета блендирам фурмите, кокосовото масло и банана, сипвам сместа при гриса и бъркам отново докато се хомогенизира сместа, отново на много бавен огън. Разбитите яйца сипвам на тънка струя при сместа и отново бъркам до хубаво смесване на всички продукти. Изваждам от огъня. Сушените сливи съм ги поляла с вряла вода и оставила да се размекнат. През това време на незалепващ тиган си приготвям топнига като разтпявам краве маслото, прибавям кубчетата печено цвекло, банана и захарта. Бъркам на бавен огън до карамелеризане на получената смес.

Сглобяването на терина е по следния начин:

В силиконова форма (може да използвате обикновена, но задължително застелете с готварска хартия и я намаслете, за да си гарантирате лесното отлепяне от формата) намазвам дъното с получения плодов карамел. След това редувам ред от сместа, поръска от наситнените накиснати сушени череши, така докато свършат продуктите. Пека в загрята фурна на 170 гр. с вентилатор поне час, а може и повече. Когато извадите може да ви се стори леко сурово от вътре, но след като гриса се охлади се стяга, затова терина се изважда от формата, внимателно се обръща и се реже едва след като напълно се охлади.

И така вече си имаме вкусен и лесен сладкиш, от който да си похапнат и най-малките в семейството. Давет го опита още преди да дойде следобедната закуска и определено остана доволен от резултата. Мама също го опита и категорично влиза в графа – успешни инпровизации 🙂

 

А ако искате да изненадате детето ви с мус от червено цвекло, рецепетата ще намерите тук!

Приятен апетит!

 

 



1 thought on “Терин с оризов грис и сушени череши”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy