Терин с оризов грис и сушени череши

Терин с оризов грис и сушени череши
Терин с оризов грис и сушени череши е днешното предложение на мама за следобедна закуска на всички вкъщи.
Десертите са на почит в къщи, както предлогама в повечето домове :), но от доста време насам, особено откакто готвя за Давет, не използвам бяла захар в десертите. Една от причините е, че не искам да готвя два десерта – един за нас и един за бебе Давет. Също така ми се иска да избягвам доколкото мога бялата захар, когато готвя за всики нас. И поемайки по този път, честно казано, е много трудно да намираш точни, вкусни и изпитани рецепти за десерти без бяла захар. Днешното предложение мога с гордост да го причисля към графа успешни здравосложни десерти за цялото семейство.
Какво е терин?
Терин е име на съд, в който французите приготвят ястието. Той може да се оприличи на нашенския гювеч, но се различава по форма – обикновено правоъгълна. Оригиналната версия на терин е с месо, но отдавна вече се имровизира и могат да се намерят вариации на безмесни, зеленчукови терини, такива със сирена, а така също и сладки рецеоти на терин, какъвато е нашето предложение днес.
Техниката на оригиналната рецепта на терин е такава, че изисква много време за приготвянето му. Разбира се, денес малко хора имат търпението и времето да чакат едно ястие да се сготви изцяло на водня баня, затова съществуват и множество вариации на фурна. Предлагаме ви идея за сладък терин, който не следва инструкциите на оигиналния, но пък е обещаващо вкусен и лесен за приготвяне.
За един терин ще са ви необходими следните продукти:
500 мл. прясно мляко; може ядково или кокосово мляко;
100 гр. оризов грис – може и пшеничен;
2 яйца;
1 голям банан;
5 сочни ирански фурми;
50 гр. сушени череши, може стафиди или др. сушени плодове по избор, но без добавена захар;
30 гр. кокосово масло, може и краве масло;
1 ч.л.течна ванилия, може и на прах;
За топинга:
1/3 банан на колелца;
Няколко кубчета печено или сварено цвекло;
1 ч.л.краве масло;
1 ч.л.кокосова захар.
Начин на приготвяне:
В касерола загрях млякото, прибавих на тънка струя гриса и бърках на много бавен огън докато започне да се сгъстява. Махам от огъня. В нутрибулета блендирам фурмите, кокосовото масло и банана, сипвам сместа при гриса и бъркам отново докато се хомогенизира сместа, отново на много бавен огън. Разбитите яйца сипвам на тънка струя при сместа и отново бъркам до хубаво смесване на всички продукти. Изваждам от огъня. Сушените сливи съм ги поляла с вряла вода и оставила да се размекнат. През това време на незалепващ тиган си приготвям топнига като разтпявам краве маслото, прибавям кубчетата печено цвекло, банана и захарта. Бъркам на бавен огън до карамелеризане на получената смес.
Сглобяването на терина е по следния начин:
В силиконова форма (може да използвате обикновена, но задължително застелете с готварска хартия и я намаслете, за да си гарантирате лесното отлепяне от формата) намазвам дъното с получения плодов карамел. След това редувам ред от сместа, поръска от наситнените накиснати сушени череши, така докато свършат продуктите. Пека в загрята фурна на 170 гр. с вентилатор поне час, а може и повече. Когато извадите може да ви се стори леко сурово от вътре, но след като гриса се охлади се стяга, затова терина се изважда от формата, внимателно се обръща и се реже едва след като напълно се охлади.
И така вече си имаме вкусен и лесен сладкиш, от който да си похапнат и най-малките в семейството. Давет го опита още преди да дойде следобедната закуска и определено остана доволен от резултата. Мама също го опита и категорично влиза в графа – успешни инпровизации 🙂
А ако искате да изненадате детето ви с мус от червено цвекло, рецепетата ще намерите тук!
Приятен апетит!
1 thought on “Терин с оризов грис и сушени череши”