Сладкиш с фурми, овесени ядки и лимец

Лимецът се е превърнал в един от най-любимите ни заместители на бялото брашно. Брашното от лимец е лесно за намиране по магазините, има сходни на бялото брашно качества и „поведение“. Днес приготвихме един страхотен сладкиш без бяло брашно и бяла захар, сладкиш с фурми – натурални и сочни.
Време за приготвяне: 40 минути
Необходими продукти:
- 4 яйца
- Половин ч.ч. разтопено кокосово масло
- Половин ч.ч. кисело мляко
- 15 натурални фурми
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 ч.ч. фини овесени ядки
- 1 ч.ч. брашно от лимец harmonica
Еднозърнестият лимец се смята за прародителя на всички пшеници. Основната причина за голямото търсене на този сорт е, че той е останал същият както отпреди хиляди години – устойчив на измененията. Не се влияе много от климатичните промени, нито от болестите по пшениците. Също така не се влияе от желанието за масови добиви и досега все още няма създаден негов хибрид. Древните сортове пшеница или така наречените лендрейс (Landrace) са съществували години наред по всички краища на света. Те са високостъблени, сравнително нискодобивни и доста устойчиви за отглеждане. Пълни са с естествени микроелементи, съдържащи се в почвата, те са източник на пълноценни хранителни вещества – както природата знае най-добре да произвежда.
Лимецът е сорт пшеница с намалено съдържание на глутен и се смята, че тук е по-лесно усвоим в сравнение с други житни култури. Брашното от лимец harmonica е пълнозърнесто и естествено богато на фибри. Направено е от цяло зърно, смляно е на каменна мелница, благодарение на което в зърното се запазват всички витамини, минерали и хранителни вещества.

Какво означават типовете върху опаковките на брашната?
Цифрите на опаковките (тип 1000, 1750, 1850, 2000) означават пепелното съдържание на брашното в проценти. Процентите поясняват колко от обвивката на зърното остава в брашното. Колкото по-високо е пепелното съдържание, толкова по-пълнозърнесто е брашното. Например:
- Тип 1000 – ръжено брашно означава, че има 1% пепелно съдържание.
- Тип 1750 – Пълнозърнесто ръжено брашно – 1.75% пепелно съдържание.
- Тип 1850 – Пълнозърнесто пшенично брашно – 1.85% пепелно съдържание.
- Тип 2000 – Брашно от лимец – 2% пепелно съдържание.
Начин на приготвяне на сладкиш с фурми:
- В блендер сложих яйцата, разтопеното кокосово масло, киселото мляко и фурмите, за да се получи хомогенна смес.
- Тази смес изсипах при сухите съставки – фините овесени ядки, брашното от лимец и бакпулвера.
- Разбърках хубаво до получаването на смес за сладкиш.
- Изсипах в малка тава 20/20 см върху хартия за печене и пекох на 180 градуса около 30 минути.

Да Ви е сладко!
И понеже обичаме сладкишите във всичките им разновидности, припомняме Ви рецептата за морковен сладкиш без глутен.