Сладкиш с лимец и лешников топинг

Сладкиш с лимец и лешников топинг

Вкъщи вече се готви общо – и за нас, и за мъничето. Вкусни са всички рецепти, обичам да ги правя такива, нищо, че са бебешки. Но въпреки това има дни, в които искам да се поглезя с нещо само за мен. Този сладкиш, както и всички наши рецепти, съдържа само подходящи съставки за здравословно хранещи се хора. Идеален е за малко по-големи дечица. Моето все още не е опитвало лешников тахан и мед, затова реших да не предлагам от него.

Сладкишът се получи много сочен, мек, а топингът го допълни идеално. Обожавам вкусът на лешников тахан с мед. Една лъжичка от тази вълшебна смес е способна да ми оправи настроението. Ето е рецептата.

Време за приготвяне: 40 минути
Необходими продукти за сладкиш с диаметър 26 см:

за сладкиша

  • 5 яйца
  • 3 с.л. кокосова захар
  • 50 мл разтопено краве масло /около 3 с.л. твърдо масло/
  • 50 мл вода
  • 2 ч.ч. брашно от лимец /или друго брашно по избор/
  • 1 пълна с.л. брашно от рожков
  • 1 пълна ч.л. бакпулвер

за топинга

  • 1 пълна с.л. лешников тахан
  • 1 с.л. мед
  • 2 с.л. разтопено кокосово масло

Начин на приготвяне:
  • Разбих с миксер яйцата и кокосовата захар.
  • Разтопих на водна баня кравето масло и го добавих към яйчената смес.
  • Сложих и водата и отново разбих с миксера.
  • Добавих лимецовото брашно, брашното от рожков и бакпулвера и пак разбих до получаването на гъста кексова смес.

  • Сложих в тавичка върху хартия за печене и пекох на 180 градуса около 30-35 минути с вентилатор. Проверявах с клечка дали е готов.
  • През това време направих топинга. Разтопих на водна баня кокосовото масло.
  • В чаша смесих лешниковия тахан, меда и разтопеното кокосово масло до получаването на еднородна смес.

  • Когато сладкишът стана готов, го изчаках малко да изстине. Нарязах го и го полях с лешниковия топинг. Уникално вкусен е!

Да Ви е сладко!

Тук може да намерите рецепта за кекс с фурми и сушени кайсии. Него също може да си го хапвате без никакви угризения.

 

 

Моля харесайте и споделете


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.