Сарми с листа от цвекло и мляно месо

Сарми с листа от цвекло и мляно месо

Миналата седмица по време на обичайното пазаруване на плодове и зеленчуци попаднах на един дядо, който продаваше цвекло. Продаваше го на връзки заедно с листата. Изглеждаха толкова свежи, че веднага ми се прииска да си купя, нищо че не съм от най-големите фенове на цвеклото. Докато плащах, чух дядото да ми казва: „Момиче, и нали знаеш – с листата от цвекло стават най-вкусните сарми“. Честно казано бях в шок – за пръв път чувах, че листата от цвекло стават за ядене. Веднага се разрових из интернет да прочета повече и попаднах на страхотни статии за ползите от консумацията на листа от цвекло. Те доставят на организма добро количество протеин, фосфор, цинк и фибри. Съдържат витамин В6, магнезий, калий, мед, манган. Листата на цвеклото имат по-високо съдържание на желязо от спанака и по-висока хранителна стойност от самото цвекло.

Прочетеното ми беше достатъчно, за да ги включа веднага в следващата рецепта – сарми с мляно месо и листа от цвекло.

Време за приготвяне: 60 минути

Необходими продукти за 15-16 броя сарми:

  • 1 глава лук
  • 200 грама ориз
  • 500 грама мляно месо по избор
  • чубрица, хималайска сол, червен пипер
  • зехтин
  • листата от една връзка цвекло – около 15 броя големи листа
сарми с листа от цвекло

Начин на приготвяне:

  • В зехтин и малко вода задуших лука.
  • Добавих мляното месо и малко вода. Бърках, докато месото се сготви и стана „на топчета“.
  • Добавих измития ориз и подправките и хубаво разбърках.
  • Готвих около 5-6 минути, докато се абсорбира течността от плънката.
  • Оставих я настрана, за да изстине и се захванах с листата.
  • Измих ги хубаво и отрязах твърдата част в основата на всяко от листата, за да може да се сгъват по-лесно.
  • Всяко листо поставях върху дланта си и слагах по една пълна лъжица от плънката.
  • Завитите сарми наредих в купата на мултикукъра, залях до половината с вода и сготвих за 30 минути.
  • Сармите може да сготвите и на котлона – залейте ги с вода, сложете върху тях една порцеланова чиния, която да ги затисне, за да не се разпаднат, докато врят. Гответе, докато оризът в плънката омекне.

Определено тези сарми вече са ми фаворит. Листата от цвекло са толкова крехки сготвени, че направо се топят в устата.

И понеже от описанието може да сте разбрали, че по принцип съм фен на сармите, припомням Ви една рецепта за постни сармички с гъби.

Моля харесайте и споделете


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.