Ръжени питки със сода и извара

Ръжени питки със сода и извара

Ръжени питки със сода, кисело мляко и извара

Ръженото брашно се различава по съдържанието на протеин. Най-често го делят на тъмно и светло, като последното съдържа по-голям процент нишесте, за сметка на протеин. Тъмното ръжено брашно е изключително богато на фибри (до 22%). То се използва най-често като смес в състава на ръжено-пшеничени хлябове. Ръжените хлебни изделия имат много по-малък обем и по-висока плътност, заради слабата еластичност на ръжения глутен, който има по-ниска способност да задържа газове. Въпреки това обаче вкусът на тези хлебчета е страхотен.

Ръженото брашно е доста богато:

  • на витамините В1, В2, B3, В5, В6 и В9;
  • на минералите фосфор, магнезий, калий, цинк, желязо и мед.

Още за ръженото брашно и ръжените хлебчета можеда прочетете тук.

А ето и рецептата за ръжените мини питки.

Време за приготвяне: 35 минути
Необходими продукти за 3 броя малки ръжени питки:
  • 3 с.л. кисело мляко
  • ½ ч.л. сода
  • 1 с.л. извара
  • 1 с.л. зехтин
  • 15 с.л. ръжено брашно /около 120 грама/

Начин на приготвяне:
  • Първо добавих содата в киселото мляко и оставих настраа да шупне.
  • След това в киселото мляко сложих изварата и зехтина и разбърках до еднородна смес.
  • Пресях брашното и го добавих постепенно към сместа.
  • Омесих стегнато и сравнително меко тесто.

  • Оформих 3 малки питки с влажни ръце.
  • Сложих ги върху хартия и пекох в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути.

  • Когато станаха готови, ги увих в кърпа, за да останат меки.

Ухаят страхотно!

А ако Ви се хапва лесна, бърза и вкусна закуска с хляб, тук може да намерите такава рецепта.

бърза

 

Моля харесайте и споделете


1 thought on “Ръжени питки със сода и извара”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.