Пълнозърнести кексчета с ябълка и орехи

Пълнозърнести кексчета с ябълка и орехи
Пълнозърнести кексчета с ябълки, орехи и канела е днешнното предложение за закуска, както и следобедна закуска за малки и големи.
Специален ден е днес – 1 юни, денят на детето. Много вълнения и радости още от сутринта. И понеже денят е специален, мама Неси нямаше как да не приготви нещо специално за закуска на най-послушните деца :).
Вижте рецептата за Пълнозърнести кексчета с ябълка и орехи и какви продукти са необходими за пиготвянето им:
- 1 ябълка;
- 1 яйце;
- 150 гр. сочни ирански фурми – или около 10 броя; (ако използвате захар – половин ч.ч.) ;
- половин ч.ч. прясно мляко (алтернатива – кокосово или бадемово, овесено мляко);
- половин ч.ч. пълнозърнесто брашно;
- половин пакетче бакпулвер;
- половин.с.л. канела;
- половин ч.ч. орехи.
Начин на приготвяне на Пълнозърнести кексчета с ябълка и орехи:
В блендера разбих заедно яйцето и почистените от костилката фурми (без да ги беля) на гладка смес. Прехвърлих ги в дълбока купа и с помоща на миксер смесих останалите съставки, без ябълката и орехите. Тях ги подготвих като нарязах ябълката на дребни кубчета, а орехите минах на чопъра да се наситнят, но така, че да останат дребни парченца. Добавих ги накрая в сместа като разбърках внимателно с бъркалка, а не с миксера. Сместа се получава не много гъста, но това не бива да ви притеснява.
Загрях фурната на 200 гр. без вентилатор. Сместа пресипах в силиконови форми, затова не ги намаслявам предварително, но ако използвате обикновени хартиени форми е добре да ги намаслите предварително, за да се изваждат след това лесно кексчетата.
Не се надуват много, затова си напълних формите почти до горе. Пекох Пълнозърнестите кексчета с ябълки и орехи около 35 – 40 мин.
Преди да извадя от формите оставих да се охладят напълно, поради опасност от разпадане на формата на кексчетата. Получиха се ужасно вкусни и в комбинация с домашно кисело мляко си похапнаха сладко, сладко децата на празника им.
Ако пък имате в наличност дповече банани, които отиват към презряване, то това е рецептата за бананов хляб, която ви трябва.