Палачинки с ябълка и брашно от лимец

Палачинки с ябълка и брашно от лимец

Когато кажем палачинки, всеки си представя първо стандартните палачинки с яйца, мляко и брашно. Да, те определено са вкусни и любими. Това обаче не трябва да ни спира да търсим и други алтернативи, също толкова вкусни и в същото време полезни. Като например тази рецепта за пухкави ябълкови палачинки. А каква е тайната да са пухкави? Хей сега ще разберете 🙂

Не знам за Вас, но вкъщи имаме един основен проблем при храненето – хич не се падаме по плодовете. Знаем, че най-полезни са пресните плодове, но не всички се харесват в суров вид. Освен за Деа, за себе си също търся начини как да „замаскирам“ някой плод, за да бъде изяден. Най-добре ни се получава в палачинки. За щастие сме открили тази универсална рецепта, в която ябълката може да се замени с друг плод и палачинките да са все така вкусни.

За по-голямо улеснение на любителите-готвачи съм се постарала да напиша рецептата с кухненски мерки и в грамове.

Необходими продукти за 10-12 малки палачинки:

1/2 ябълка /около 100 грама/

1/2 ч.ч овесено мляко /около 150 грама; може да се замени с друго ядково или прясно мляко, а дори и с вода/

1 яйце /или 2 жълтъка/

1/2 ч.л бакпулвер

2 с.л кокосово масло на стайна температура /около 30 грама/

1/2 ч.ч брашно от лимец /около 80 грама/

Начин на приготвяне:

Пасирах ябълката и овесеното мляко да хомогенна смес. Добавих яйцето и хубаво разбърках. Разтопих на водна баня кокосовото масло и го добавих към сместа. Пресях брашното с бакпулвера и ги сложих при течните съставки. Пасирах хубаво, за да съм сигурна, че не са останали бучки в сместта. А тя от своя страна трябва да е една идея по-гъста от сместа за стандартни палачинки.

смес палачинки

Загрях тиган с незалепващо покритие на максимум, а след това намалих котлона на средна степен. Изсипах директно от каната на пасатора в тигана малки палачинки /побираха се по три в тигана/. Пекох ги под капак от двете страни за по 3-4 минути – ето това е тайната да са така пухкави и меки.

Да Ви е сладко!

А ако Ви се хапват кокосови палачинки, имаме идея за Вас точно тук.



3 thoughts on “Палачинки с ябълка и брашно от лимец”

  • Момичета, прекрасни сте! Такова разнообразно меню предлагате, улеснявате всяка майка, решила да приготвя домашна храна за детето си. Видях, че на места ползвате сироп от агаве. Въпросът ми е – ползвали ли сте кленов сироп и знаете ли от каква възраст може да се включи в детското хранене? Би било вкусно допълнение към палачинките 🙂

    • Здравейте, благодарим ви за хубавите думи! Кленовия сироп е чудесна алтернатива на бялата захар и скоро ще започна да го включвам в рецептите на детето, но съм чела ,че е малко по тежък от агавето и преди годинката не исках да давам на Давет. Колко е вярно не знам, но след годинката няма никакъв проблем да се включва, стига да се понася добре от детето. Хубава вечер!

  • Станаха мнооого вкусни! Много благодаря за рецептата! ❤️ За първи път правя палачинки под капак, ах каква разлика, много добре се получиха! 😍

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy