Мус от червено цвекло

Мус от червено цвекло

Мус от червено цвекло

Мус от червено цвекло, лилав морков и ябълка, гарниран с извара и джинджифилови бисквитки си хапнаха днес за следобедна закуска моите мишлета на 1 и 5 г.

Всички знаем колко е полезно цвеклото и всяка майка се старае да го включва в менюто на децата си, но истината е, че червеното цвекло има силен, особен вкус и не се харесва от всеки, особено от децата. За да си гарантираме успешното хапване от децата е необходимо то да бъде приготвено наистина вкусно, разнообразно, а това се получава най-вече с правилна комбинация с другите продукти. До това заклюрение стигнах след като имах доста неуспешни ястия с цвекло, защото крайнит резултат беше или невкусно, или безвкусно и разбира се, децата не го изяждаха. Но нали мама Неси е инат, не се отказа да търси начин чрез, който да успее да пробута някое и друго резенче домашно цвекло. И така с упоритост и опити стигнах до разковничето за вкусно ястие с цвекло, чрез днешната рецепта за мус, но преди това да ви разкажа за някои интересни употреби на червеното цвекло в миналото:

  • Древните гърци и римляни са използвали цвеклото за намаляване на висока температура. По време на тъмните векове в Европа, сок от цвекло е винаги препоръчван, когато човек не е в състояние до консумира твърди храни;
  • Римляните вярват, че ако един мъж и една жена ядат от едно и също цвекло, те ще се влюбят (един в друг вероятно);
  • Около 800 г.пр.н.е един асирийски текст описва цвеклото растящо във Висящите градини на Вавилон, като едно от чудесата на древния свят;
  • Цвеклото е добре известно със пречистващите си кръвта свойства;
  • Според китайската медицина червеното цвекло укрепва сърцето, уравновесява тялото, пречиства кръвта. Особено се препоръчва сок от цвекло за жени в менопауза;
  • Неговият сок стимулира черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур, далака и червата. Стимулира лимфната и укрепва имунната система, особено при борба с настинки.

Нека сега преминем към рецептата за мус от червено цвекло, лилав моркови ябълка, гарниран с извара и джинджифилови бисквитки.

Необходими продукти за две детски порции:

200 гр. червено цвекло

1 голям лилав морков (може и обикновен оранжев морков да се използва)

1 средна ябълка

2 с.л. портокалов сок

1 ч.л. кокосово масло

2 с.л. кремообразна извара „Пилос“ (може и рикота, маскарпоне)

1 с.л. с връх оризово брашно ( може и всяко друго)

100 мл. вода

2 бисквитки – джинджифилови бисквитки 

Начин на приготвяне:

Сварих цвеклото, без да го беля, в 2 литра вода, 1 ч.л.сол и 1с.л.кокосова захар. Лилавият морков също сварих отделно като го обелих преди това. В блендер пюрирах до гладкост свареното и вече облено цвекло, моркова и суровата ябълка. Запекох на силен огън оризовото брашно, прибавих 100 мл.вода, намалих степеннта на много ниска и бърках с телена бъркалка постоянно, докато се хомогенизира сместта. Прибавих пюрето от цвекло, морков и ябълка и бърках хубаво докато се сгъсти. Накрая овкусих с кокосовото масло и извадих муса от огуня. Сервирах го с топка кремообразна извара „Пилос“и натрошена джинджифилова бисквитка. Както кака Неви, така и бебе Давет изядоха до шушка всичкото количесвто, което приготвих. Опитах и аз и мога да кажа, че наистина заслужава внимание този мус… Опитайте го!

Освен на десерт, лилавият морков може да се използва и за основно ястия, каквато е и рибената ни супа приготвена с лилав морков. Рецептата за нея ще намерите тук !

Хубава вечер, прекрасни!



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy