Маслени бисквити – орехови и лимонови

Маслени бисквити – орехови и лимонови

Маслени бисквити със сушени лимонови корички или маслени бисквити с орехово брашно – супер вкусни и подходящи за предстоящите празници.

Коледата през последните години вкъщи свързваме с маслените бисквити. До миналата година винаги си купувахме готови в метални кутии. За тази Коледа обаче запазихме само металните кутии, защото мама ще приготви домашни масленки. А днес беше една своеобразна репетиция.

Топящи се в устата, леко хрипкави и ронливи – това са идеалните коледни изкушения за празничната трапеза. А в допълнение на това, че „почти попадат“ в графата здравословни, ги прави много подходящи за малките коледни джуджета.

Време за приготвяне: 25 минути
Какво ви е необходимо за една тава маслени бисквити /24-25 броя/:
  • за общото тесто:

100 грама краве масло

20-25 грама кокосова захар /3 с.л./ или 9-10 фурми

2 жълтъка

3/4 ч.ч. брашно по избор или комбинация от брашна /около 110-120 грама/

1 пълна ч.л. бакпулвер

2 ванилии

  • за ореховките:

2 с.л. орехово брашно или смелени орехи

  • за лимоновите:

2 с.л. брашно по избор или комбинация от брашна

1 пълна ч.л. сушени лимонови корички

Начин на приготвяне:

Кравето масло трябва да е меко, на стайна температура. Изсипах кокосовата захар при кравето масло и хубаво намачках с ръка до получаването на еднородна смес. Добавих жълтъците и отново разбърках до хомогенна смес.

Ако използвате фурми, може да ги блендирате със жълтъците и кравето масло.

Добавих при брашното ванилиите и бакпулвера. Сухите съставки прибавих към меките и хубаво намачках до получаването на тесто, което беше леко лепкаво. Разделих тестото на две равни части – едната за орехови бисквити, другата за лимонови:

  • към тестото за орехови бисквити добавих 2 с.л. орехово брашно и хубаво омесих до твърдо маслено тесто /ако е необходимо добавете още брашно/
  • към тестото за лимонови бисквити добавих лимоновите корички и още брашно, отново до получаване на твърдо маслено тесто.

маслено тесто

С леко навлажнени ръце върху хартия за печене оформих топчета, които с ръка натиснах отгоре, за да станат като бисквити. С формични направих печати – елхичка и звезда.

Пекох на 170 градуса с вентилатор около 15-17 минути.

Ако обичате сладките изкушения, пригответе си нашите коледни сладки с глазура.



3 thoughts on “Маслени бисквити – орехови и лимонови”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy