Маймунски хляб с ръж, лютеница и сирене

Маймунски хляб – една популярна рецепта със странно име и супер лесно изпълнение. Резултатът винаги е страхотен, а малките деца го обожават. Може да го хапвате за закуска, като част от обяда или да го приготвите за някой специален случай. Ето как може да стане това.
Време за приготвяне: 90 минути
Необходими продукти за маймунски хляб:
за тестото:
- 400 мл вода
- 30 грама мая
- 150 грама ръжено брашно
- 500 грама бяло пшенично брашно + 50 грама за доомесване
- 3 с.л. зехтин
- щипка сол
за плънката:
- 100 грама краве сирене
- 3 с.л. зехтин
- 5 с.л. лютеница Симеонови на harmonica
Приготвянето на лютеница е стара българска традиция. Лютениците на harmonica са с естествена гъстота, плътни и с прекрасен аромат, заради изцяло натуралните съставки. Единствено и само от български био зеленчуци и подправки, без сгъстители, като картофено нишесте например.
Лютеница Симеонови e с 40% земна ябълка, богата на инулин, който е естествен пребиотик с високо съдържание на водоразтворими фибри.
Начин на приготвяне:
- Затоплих леко водата и в нея разтворих маята. Добавих зехтина, малко сол и с брашното замесих тесто.
- Оставих тестото около 30 минути да втаса на топло.
- През това време в купичка смесих 3 с.л. зехтин и 5 с.л. лютеница.
- Когато тестото втаса, от него оформях малки топчета, които овалвах в сместа с лютеница. Редих ги в тава и между тях слагах сирене.
- Наредих топчетата в малка тава на два реда.
- Пекох 20 минути на 200 градуса, а след това още 20 минути на 180.
Да Ви е сладко!
Хлябът с квас също би станал един страхотен маймунски хляб. Тук може да намерите рецепта как да си го приготвите с твърд квас левито мадре.