Козунак със сушени плодове и ядки

Козунак със сушени плодове и ядки

Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Съществуват различни варианти на рецептата му. С деца обаче е трудно да си позволя да отделя повече време за месене, разтягане и т.н. Затова днес направих една „репетиция“ на сравнително бърз и лесен козунак за Великден. Ето как.

Време за приготвяне: около 2 часа

Необходими продукти:

Млякото harmonica идва от крави порода Монбелиард. Те са подходящи за отглеждане в полупланинските райони и климат, тъй като имат здрави копита и мускулесто тяло, които ги предпазват от травми и боледувания. Това са крави, които спокойно можем да определим като щастливи – през лятото са на свободна паша по дивите полупланински пасища на Троянския Балкан. Пасищата в био фермите не са пръскани с пестициди или торени с изкуствени торове, т.е. храната на кравите е абсолютно чиста. Това се отразява на млякото им. Свободната паша допринася за по-високите хранителни стойности на млякото – то е с повече калций, Омега 3 и CLA (свързана линолова киселина).

  • половин кубче прясна мая
  • 3 яйца
  • половин пакетче масло – около 60 грама
  • 150 грама захар
  • около 650 грама брашно + още малко за доомесване
  • сушени плодове и ядки за пълнеж
  • 1 жълтък и захар за поръсване
козунак

Начин на приготвяне на козунак:

  • Затоплих млякото и в него разтопих прясната мая заедно с 1 лъжичка захар.
  • Разбих яйцата със останалата захар.
  • В тава изсипах брашното и направих кладенче.
  • В него изсипах млякото с маята, разтопеното масло и яйчената смес.
  • Омесих меко тесто, което не лепнеше.
  • По време на месенето добавих около 1 шепа сушени плодове и ядки в тестото.
  • Оставих да втаса в загрята на 50 градуса фурна.
  • Когато тестото удвои обема си, го разделих на три части, които разтеглих. От тях сплетох плитка.
  • В намаслена тава омотах плитката и я намазах с разбития жълтък. Поръсих със захар.
  • Пекох в предварително загрята на 180 градуса фурна.
  • Както може да се види от снимката, леко го поизпуснах, но въпреки това стана супер вкусен.

Козунакът вече е готов! А сега към яйцата! Припомняме Ви страхотните идеи за боядисване с естествени оцветители.

Весели празници!

Защо прясно мляко Harmonica?

  • Добрият вкус идва с грижа за природата във фермите

Прясното мляко harmonica е основата, от която създаваме всички млечни произведения harmonica. 

Определящ фактор при млечните продукти е техният произход. Ние от harmonica вярваме, че природата е гениална и най-правилното и лесно решение за доброто хранене е да се водим от нея. Млякото за млечните продукти на harmonica се осигурява от две семейни био ферми в Троянския Балкан, с които работим от самото начало. Кравите, който дават млякото ни, са щастливи по всички строги показатели – през лятото са на свободна паша по дивите полупланински пасища и сами подбират пресните треви и билки, с които се хранят. Пасищата във фермите не са пръскани с пестициди или торени с изкуствени торове, т.е. храната на кравите е абсолютно чиста, а това се отразява и на млякото, което дават. Кравите са подходящи за отглеждане в полупланинските райони и климат, тък като имат здрави копита и мускулесто тяло, които ги предпазват от травми и боледувания. Свободната паша допринася за по-високите хранителни стойности на млякото – то е с повече калций, повече Омега 3 и CLA (свързана линолова киселина), а това е нещо, с което всяко мляко може да се гордее.

  • Другата отличаваща го черта е каймакът

Млякото на harmonica има каймак, защото не е хомогенизирано. Хомогенизация е механичен процес, при който се разбиват едрите мастни глобули до в пъти по-малки частици. Така млякото е с по-гладка и хомогенна структура и изглежда по-гъсто и твърдо. Новосформираните мастни частици са с много по-малка големина от естествената. На млякото на harmonica обаче му е спестен този процес на обработка на мастните глобули. Ние избираме да ги запазим в естествения им размер, а те изплуват на повърхността и образуват каймак! В последните години различни учени поддържат теории за това дали променената структура на млечните мазнини при хомогенизацията е по-трудна или по-лесна за усвояване от човешкия организъм. Докато учените спорят, ние вярваме, че природата е гениална и предпочитаме да запазим максимално естествен състава и вида на нашето прясно мляко.

  • Никога не коригираме маслеността на млякото

Колкото маслено е излязло от кравата, толкова ще дойде и при вас. Сигурни сме, че кравата е най-добрият специалист по млякото и неговата масленост и затова не ѝ се бъркаме в работата.



2 thoughts on “Козунак със сушени плодове и ядки”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy