Кашкавалени гризини

Който следи публикациите ни, знае, че винаги се опитваме да използваме и предлагаме на децата колкото се може по-качествени продукти. Всички знаем, че домашното производство гарантира най-добро качество, но за жалост не винаги е възможно да разполагаме с такива и неминуемо прибягваме до продукти от магазинната мрежа. След всичките изчетени етикети и мнения, стигнахме до фирмата, с най-добро качество, според нас и това е Хармоника. Спечелиха ни с вниманието към всеки детайл, без излишни Е-та, консерванти и т.н. Захарта, която използват е нерафинирана и в минимални количества, а имат и продукти без никаква захар.
Кашкавалът, който използвам е изцяло от краве мляко.
От майка ми, която навремето си приготвяше домашен кашкавал, знам че най-важно за производството на качествен и вкусен кашкавал е спазването на технологичния процес, който включва продължително зреене, изпаряване и отцеждане.
За направата на един килограм кашкавал harmonica използват традиционен метод на приготвяне – между 10 и 11 литра пълномаслено българско био краве мляко и подбрана българска закваска, Периодът на зреене е минимум 45 дни, което гарантира богатия млечен вкус и нежния аромат на кашкавала. Ето защо им се доверяваме напълно като техните продукти присъстват редовно на масата ни.
Необходими продукти:
- брашно – 100 г
- масло – 50 гр. на стайна температура
- яйца- 1 бр. + 1 бр. жълтък за намазване
- кашкавал – 50 гр. настърган
- сол (хималайска)- 1 щипка
- сусам – 1ч.л.
- маково семе – 1ч.л.
- конопено семе – 1ч.л. (или други семена по избор)
Начин на приготвяне:
Най-напред извадих маслото от хладилника, за да отпусне. В подходящ съд нарязах маслото на кубчета. Прибавих брашното, настъргания кашкавал, солта и семената. Добавих и яйцето.
Разбърках всички съставки с ръце, докато се получи лепкаво тесто. Готовото тесто завих в стреч фолио и оставих да стегне за около 30 мин в хладилника.
Когато времето изтече, извадих тестото и го разточих върху набрашнена повърхност, с дебелина около 1см. С помощта на чаша изрязах кръгчета, които намазах с жълтък. Кашкавалените гризини се пекат на 190гр. за около 10-15 мин. или докато получите хубава златиста коричка.
Формата може да избирате сами. Ако желаете можете да ги нарежете на ленти и оформите на спирали, така ще имате кашкавалени гризини тип солети. Или с някакви форми да изрежете, каквото прецените. Колкото по-тънки са гризините, толкова по-хрупкави ще са те. За вкусът и ароматът Ви гарантирам, че са божествени.
Ако и вие предпочитате сами да си приготвяте солетите и др. подобни за гризкане, то вижте непременно и нашата рецепта за Морковени солети!

