Каша от просо

Каша от просо
Каша от просо, овкусена с масло и сиренце, закуси малкото зверче тази сутрин!
Просото, една от традиционните житни култури за нашия регион, често бива подценяван. Факт е, че мнозина свързват просото с храната за домашни любимци и птички и затова не я вземат на сериозно. Истината обаче е съвсем друга – просото има своите корени в дълбока древност и ежеднвено се консумира от близо една трета от населението на света. Просото е безглутенова култура, съдържа изключително ценния минерал силиций и напълно задоволява дневните нужди от други минерали като магнезий, мед, фосфор и калий. Просото е една от малкото култури, които след термична обработка запазват алкализиращите си качества и спомага за запазване на алкано-киселинния баланс в организма.
Необходими продукти за една бебешка порция Каша от просо:
- 5 с.л. просо (или колкото прецените, че изяжда вашето дете) просо;
- 1 ч.л. краве масло – домашно;
- парче сирене, аз използвам, колкото кибритена кутийка;
- вода или мляко, аз използвах вода днес.
Начин на приготвяне на Каша от просо:
Начин на приготвяне:
Просото го накиснах от снощи, във вода и лимонов сок. На сутринта го измих хубаво под течаща вода и залях със студена вода (в съотношение 1:2.5). Поставих го на котлона да заври. След завиране намалих котлона на най-ниската степен. С помощта на лъжица обирах образувалата се пяна. Слажих капак и оставих на слаб огън, докато попие изцяло течността. Добавих една чаена лъжица краве масло, разбърках . Поднесох овкусено с натрошено сирене.
Много питателна, здравословна и вкусна закуска за малките. Досега съм приготвяла просото само със плодове или на яхнии. За първи път предлагам на каша по този начин и определено няма да е запоследен, защото се изяде цялата купичка!