Канелени понички с кефир на фурна

Канелени понички – усещате ли вече аромата им? Това е една от най-любимите на всички закуски. Повечето рецепти обаче включват мая и втасването отнема време, други пък – пържене, което всички знаем, че не е подходящо за децата. Това са и причините за сътворението на тази страхотна рецепта – канелени понички на фурна с кефир.
Време за приготвяне: 40 минути
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 2 с.л. разтопено краве масло
- 1 ч.л. канела
- 1 бакпулвер от 10 грама
- 1/2 ч.л. сода
- 3 ч.ч. брашно или комбинация от брашна /аз използвах бяло брашно и брашно от зелени банани/
- 1 ч.ч. кефир Harmonica
Смята се, че кефирът произхожда от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Кефирът е нещо като първи братовчед на айряна, но много с много по-продължителна ферментация и различни и разнообразни пробиотици. Той се прави от прясно мляко, към което се добавя пробиотична закваска и се изчаква да се закваси. Резултатът е пълномаслена, плътна млечна, леко кисела напитка, богата на пробиотични бактерии.
Кефирът harmonica се прави от прясно мляко harmonica и специална закваска за кефир, в която има множество полезни млечнокисели бактерии, извлечени от кефирните зърна. Преминава през минимум 12-часова ферментация, която допринася и за пониженото съдържание на лактоза и разграждането на млечните белтъци до лесноусвоими протеини.

Начин на приготвяне на канелени понички на фурна:
- Добавих содата към кефира и оставих да шупне.
- Разбих яйцата с разтопеното краве масло.
- Добавих кефира и разбърках до еднородна смес.
- Към течните съставки сложих пресятото брашно, канелата и бакпулвера.
- Омесих тесто, което не лепне и спокойно може да се разточва.
- Разточих на около 1 см и с чаша изрязах понички.
- Наредих върху хартия за печене и пекох около 25 минути на 180 градуса, докато хванаха приятен загар.
Да Ви е сладко!
Ако и Вие сте фенове на сладкото, може да изпробвате също и рецептата ни за фъстъчен хляб.
Може ли да се направят с кисело мляко вместо кефир?
Здравейте!
Да, може.