Запеканка с батат и картофи

Запеканка с батат и картофи

Бататът или сладкият картоф е универсален зеленчук, който без проблем се вписва както в солени ястия, така и в сладки печива и десерти. Определено заслужава място в нашата кухня, както и в рецептата ни за запеканка с батат, защото:

  • Е изключително добър източник на провитамин А;
  • Богат е и на витамините В2, В6 и С, като съдържа и умерени количества от витамин В9;
  • Има умерен към висок гликемичен индекс 51-57 и умерен към висок коефициент на гликемично зареждане 17, което значи че зарежда кръвта с глюкозата по-бавно от картофите.

А ето колко лесно може да го включите в рецепта за основно ястие.

Време за приготвяне: 45 минути
Необходими продукти за 4 порции запеканка с батат и картофи:
  • 1 батат
  • 2 големи картофа
  • Краве масло
  • Подправки по избор (червен пипер, мащерка и др.)
  • 1 яйце
  • 70-80 грама краве сирене
  • Магданоз

Запеканка с батат

Начин на приготвяне:
  • Обелих и нарязах на кръгчета картофите и батата.
  • Наредих ги на 3 реда в малка тавичка.
  • Овкусих с подправките и налях мъничко вода в тавата.
  • Отгоре нарязах на малки кубчета краве масло и запекох на 200° за около 25 минути или докато омекнаха зеленчуците.
  • През това време си направих заливката като разбих яйцето и го смесих с натрошеното сирене.
  • Нарязах вътре магданоз на дребно и добавих 1 с.л. вода, за да стане по-течна заливката.
  • Когато зеленчуците омекнаха, изсипах отгоре заливката и допекох за още 15 минути, отново на 200°.

Да Ви е сладко!

Ако Ви се хапва още нещо в този стил, тук може да намерите страхотна рецепта за запеканка със спанак.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy