Грах яхния с пилешко

Грах яхния с пилешко

Грах яхния с пилешко

Грах – главен герой в днешното предложение!

Прекрасни, в къщи често си приготвяме грах под различна форма. Задушен в масло като гарнитура, в ориз със зеленчуци, пюре от грах и т.н. Най-често яхния от грах и пилешко месо.

Грахът се отглежда като домашно растение заради неговите семена поместени в шушулки. Зърната на граха трябва да се използват веднага след прибирането им. Те могат да се консумират пресни, замразени или консервирани. Грахът е първият зеленчук, който е консервиран в кутия. Той може и да се използва и изсушен. Има зелен или градински грах, снежен грах и хрупкав грах. Най-популярен в кулинарията е зеленият грах. Той има невероятен вкус, приятна текстура и е много полезен.

Състав на граха
Зеленият грах е много добър източник на витамини. В това число витамин С, витамин К, манган, диетични фибри, фолати итиамин (витамин В1). Той е също съдържа витамин А, фосфор, витамин В6, протеини, ниацин, магнезий, рибофлавин (витамин B2), мед, желязо, цинк и калий.  160 г грах съдържат 134.4 калории и 8.58 гр. протеини. Също така съдържа и естествени вещества, наречени пурини, също така е богат и на фолиева киселина.

И така след като се убедихме, колко ползи за организма ни носи грахът е време да ви разкажа как ние в къщи обичаме да го хапваме, в това число се нарежда и бебе Давет.

Необходими продукти за Яхния от грах и пилешко за цялото семейство:

  • 1 буркан зелен грах;
  • крехко пиешко месо – домашно;
  • 1 морков;
  • стрък зелен лук
  • 1 голям картоф или 1 средни;
  • вода и бульонът, в който вря месото;
  • 2 с.л. бебешка домашна лютеница;
  • 2 с.л. с връх брашно за сгъстяване;
  • масло – 1 с.л.
  • сух копър

Начин за приготвяне:

Първата стъпка от приготвянето на Яхния с грах и пилешко е сваряването на месото. Тъй като използвам домашно такова варя по-дълго време до пълната готовност като запавам бульона, в който ври месото.

След това в дълбок уок тиган задушавам в маслото и вода зеления лук, наситнените морков, картов. Като поомекнат добавям и отцедения грах и бъркам извесно време. Следва домашната бебешка лютеница, брашното и бъркам до хубавато смесване на всички продукти. Наливам  бульона и водата. Оставям да къкри на среден огън до готовност на зеленчуците. Малко преди да са готови добавям свареното и наситнено пилешко месо и подправките – хималайска сол (малко) и сушения копър.

И така за малко повече от час нашата Яхния с грах и пилешко месо е готова 🙂

А ето тук можете да видите още една рецепта с грах и пилешко!

Моля харесайте и споделете


1 thought on “Грах яхния с пилешко”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.