Веган чийзкейк с малини

Вкусен и здравословен чийзкейк, без печене, без сирене, яйца и нищо от животински произход, затова спокойно можем да го наречем веган чийзкейк. Подходящата мазнина е в основата на доброто ястие, не само заради вкуса, но и заради качеството, което ни поддържа в добро здраве. Кокосовото масло е с широк спектър на употреба – от козметика до кулинария. Има по-дълга трайност и по-висока устойчивост на термична обработка в сравнение с другите растителни мазнини – зехтин, рапица, орех, сусам, лен. Източник е на ценни мастни киселини и се усвоява лесно.
Необходими продукти за Веган чийзкейка:
- Ядки по избор – аз използвах пекан 100 гр. ;
- Една ч.ч. сурово кашу;
- Фурми – около 150 гр. или 7-8 бр. сочни ирански фурми;
- Половин ч.ч. кокосово, бадемово или друго ядково мляко;
- Три с.л. лимонов сок;
- Една голяма щипка хималайска сол (може и обикновена);
- Кокосово масло на harmonica;
- Една пълна с.л. пчелен мед, кленов сироп или друг подсладител по желание;
- Домашно малиново сладко или малини, приготвени на мармалад;
- Шоколад, с повече процент на какао;
- Есенция ванилия.
Начин на приготвяне на Веган чийзкейк с малини:
Започваме като накисваме кашуто, в купа с вода, за 1 час. Водата трябва да покрива ядките.
В блендер смиламе пекана, заедно с обезкостените фурми и смесваме още малко, докато се получи еднородна смес. Прибавяме 1 с.л. кокосово масло и омесваме всичко. Овкусяваме с ванилия.
В малка форма със свалящ се ринг, поставяме сместа за основата и притискаме хубаво да се оформи блат. Оставяме го в хладилника да стегне, а през това време приготвяме крема.
В блендер смиламе отцедените от водата, ядки кашу до каша. Добавяме лимоновия сок, меда и бадемовото мляко. Също и солта, и смиламе много добре. Може да се овкуси по желание, аз използвах отново само ванилия.
Изваждаме и насипваме сместа във формата като редуваме от крема със домашно малиново сладко. Ако не разполагате с такова може да си приготвите като в касерола, заедно с малко кафява захар, кипваме малините и варим на бавен огън до получаване на мармалад. Завършваме с тънък слой малиново сладко. Връщаме формата в хладилника за поне една нощ. Но понеже нямах толкова търпение, пъхнах формата във фризера за около 3 часа. Получи се малко сладоледен ефект, но беше много вкусно.
След като е стегнат напълно го поливаме с шоколадовата глазура, която приготвяме като разтопяваме шоколада с кокосово масло. Връщаме отново чийзкейка във фризера, за да стегне глазурата и готово.
Добре е да го извадим поне 20 минути преди консумация.
Може да сервираме украсени с малини.