Бързи мъфини с пюре от коприва

Бързи мъфини с пюре от коприва

Бързи мъфини с пюре от коприва – идеална закуска за гладни деца

Стартира сезонът на копривата. Тя цъфти от май до септември, a за ядене се избират само най-младите и най-крехки листа. Интересно е, че тя не подбира къде да расте и си се развива без проблем и при драстични замърсявания на почвата, въздуха и водата. Преди да се бере коприва, задължително трябва да се съобрази дали районът е подходящ. Не се препоръчва да се яде коприва, израснала в градска среда или около оживени автомобилни пътища, тъй като замърсяването с токсични вещества се открива и в растението. Добре е копривата да се бере в диви райони или да се купува биологично отглеждана, за да сме сигурни в нейния произход и качество. Благодарение на пюрето от коприва на harmonica вече можем да се наслаждаваме на чиста коприва целогодишно. Българска, диворастяща в Родопите, почистена и сварена, деликатно подправена (с малко брашно от лимец, олио, сол, чесън и червен пипер) готова за директна консумация.

бързи мъфини с пюре от коприва

Време за приготвяне: 30 минути

Необходими продукти за 5-6 броя бързи мъфини с пюре от коприва:

  • 2 яйца /или 4 жълтъка за по-малките деца/
  • 3 с.л. натрошено краве сирене /около 50 грама/
  • 2 с.л. кисело мляко /около 50 грама/
  • 1 с.л. пюре от коприва harmonica
  • 1 с.л. краве масло
  • средата на 1 филия хляб по избор
  • добавки по избор: бекон, кашкавал, червена чушка

Начин на приготвяне:

  • Разбих яйцата с киселото мляко и пюрето от коприва.
  • Добавих натрошеното краве сирене и маслото /на малки парченца/ в сместа.
  • Накрая натроших филията хляб вътре и хубаво смесих.
  • Пекох около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Да Ви е сладко!

Ако и Вие сте фенове на копривата в различните и форми /свежа, на пюре, на брашно/, тук може да намерите страхотна идея за закуска – качамак с масло, сирене и брашно от коприва.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy