Бутер кифлички със сирене и яйце

Баничките са любима закуска на малки и големи. В магазинната мрежа се продават такива с бутер тесто, които са едни от най-любимите на моето семейство. Обаче, нали съм си такава, човърка ме отвътре да си ги направя домашни. И ето – изобщо не е трудно, а вкусът им е съвършен. Направих ги под формата на бутер кифлички, за да са привлекателни за мъничето.

Необходими продукти за 17-18 броя бутер кифлички:
- домашно бутер тесто, направено от 240 грама брашно, 120 грама вода и 180 грама краве масло. Тук може да намерите подробна рецептата за него.
- 1 яйце или 2 жълтъка
- 150 грама краве сирене Harmonica
Сиренето е традиционен продукт, който намира място в много от характерните български рецепти и е важна част от пълноценното разнообразно хранене. Харесва се дори от най-капризните деца.
Сиренето harmonica се прави с прецизност и отношение към всеки детайл. Добрата грижа за кравите, хигиената на доене и дългият процес на зреене гарантират ценните му качества. То има специфичен вкус, който зависи не само от продължителността на зреене, но и от това в кой сезон е доено млякото, тъй като пашата на кравите е различна през годината.
Зреенето е изключително важен етап от производството на сирене с ценни хранителни качества. Процесите, които протичат по време на зреенето, са: частично разграждане на млечната захар или позната още като лактоза, разграждане на млечните белтъци до лесноусвоими протеини (пептиди и аминокисели) и разграждане на млечната мазнина до свободни мастни киселини. Резултатът е сирене, което се усвоява по-добре и гарантира наличието на ценни градивни елементи, необходими за разнообразното хранене.
- жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
- Извадих бутер тестото от хладилника и го изчаках малко да се отпусне.
- Разточих го на тънко и го нарязах на триъгълници.
- Натроших сиренето и добавих към него яйцето.
- С лъжичка взимах от плънката и слагах в основата на триъгълните парчета.
- Навивах всеки триъгълник, за да се получи кифличка.
- Наредих ги върху хартия за печене и намазах с жълтък.
- Пекох ги на 180 градуса до златист загар.
