Бебешка лазаня с телешко месо

Бебешка лазаня с телешко месо

Лазанята (на италиански: lasagne) е традиционно италианско ястие, приготвено от слоеве тесто, между които е сложена различни видове плънка (обичайно от домати, месо, спанак и др.) и е покрита със сос бешамел и пармезан. Днес от едно традиционна италианско ястие, лазанята се превърна в едно традиционно бебешко ястие – бебешка лазаня. Мама реши да замени корите, т.е. тестото, със зеленчуци. В случая – с батат /сладък картоф/ и картоф.

Между двата кореноплодни зеленчука, които са близки по наименование, има и визуална прилика, но те нямат близка филогенетична връзка освен тази, че са грудкови зеленчуци. Бататите се развалят по-бързо от картофите. Но пък начинът им на приготвяне е идентичен с този на картофите, както и рецептите, в които можете да ги вложите. Важно е да запомним че 100 гр. картофи по състав се равняват на 65 гр. батати.

А ето и рецептата.

Време за приготвяне: 45 минути
Необходими продукти за 2 порции бебешка лазаня /около 450 грама/:
  • 2 по-големи картофа
  • 1 среден батат
  • 70-80 грама телешко мляно месо
  • ¼ стрък праз лук
  • 2-3 чери доматчета
  • краве масло
  • сладък червен пипер
  • чубрица
  • чедър
Начин на приготвяне:
  • Първо подготвих зеленчуците. Обелих картофите, батата и праза и ги накиснах в студена вода за около час.
  • Оставих около литър вода на котлона да заври и нарязах на едри парчета картофите и батата. Сложих ги да се варят.
  • През това време се заех с плънката. В малко масло и вода задуших празия лук.
  • Добавих телешкото мляно месо и овкусих със сладък червен пипер и чубрица.
  • Готивих до готовност като почти към края добавих настърганите чери доматчета.
  • През това време картофите и бататът се бяха сварили.
  • Отделно един от друг ги намачках с малко краве масло.
  • В силиконова форма /или друга малка тавичка/ на дъното сложих намачкания батат.
  • Отгоре сложих от плънката с каймата.
  • Покрих с намачкания картоф.
  • Ето как изглежда това в снимки:

  • Пекох на 200 градуса около 15 минути.
  • Настъргах отгоре мъничко чедър и запекох за още 5 минути.

Да Ви е сладко!

Тук може да намерите и рецепта за мусака от броколи и картофи на фурна.

 

Моля харесайте и споделете


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.