Бананов хляб

Бананов хляб

Бананов хляб

Бананов хляб, бананов кекс…. както и да го наречем днешното следобедно изкушение, което не знам дали ще оцелее до следобед, можем да ви уверим, че е ужасно вкусно и лесно за приготвяне!

Не знам за кой път вече споделям, че любимата храна на бебе Давет е „Бананово нещо“  каквото и да съм приготвила, има ли банан в него се изяжда за секунди. Това ме кара да разнообразявам  ястията с банан и така стигнах до днешното изкушение.

Понеже ще сме навън във времето, в което ще хапва следобедната закуска, исках да е нещо лесно за носене навън, както и за хапване с ръце, без прибори и т.н.

В същото време исках да се приготвя лесно и с налични продукти.

И така ето го нашият бананов хляб, както е модерно напоследък да се казва, макар, че за мен си е абсолютно бананов кекс ха ха, но нека всеки си го нарича, както иска. Това няма да попречи на вълшебния му вкус.

Продуктите, необходими за приготвянето му са следните:

2 банана;

1 айце;

110 гр. брашно от спелта, но може всяко друго брашно;

80 гр. разтопено краве масло

2 с.л.кокосова захар, но спокойно може да се пропусне за по-малките бебчета, защото сладостта от бананите е достатъчна;

1/2 ч.л.хлебна сода;

щипка хималайска сол.

Първата стъпка от приготвянето на банановия хляб/кекс е да пресеете брашното със содата. В купа разбъркайте, с телена дръжка,  яйцето, заедно с кокосовата захар и разтопеното краве масло. Прибавете пресятите брашно и хлебна сода, разбъркайте до получаване на гъста смес. Бананите – добре узрели, намачкайте с вилица и прибавете при сместа. Разбъркайте добре, до хомогенна консистенция, приличаща на обиковен кекс, но малко по-гъст. Като на снимката :

Прехвърлете сместа в силиконова форма или намаслена тавичка. Поръсете със замразени малини и печете на загрята фурна с вентилатор, на 170 гр. за около час.

 

Много от вас ни питат как да приготвим печиво, в което се съдържа плод – банан, тиква, ябълка и т.н, и той да не остане глетав, суров и тестен от вътре?

Тайната се крие в няколко важни условия:

  • винаги печете на не повече от 170 гр. за дълго време, поне час.
  • винаги включвайте вентилатора, за да изсуши, колкото може повече соковете, които плодовете пускат при термична обработка.
  • сместта преди печене трябва да е по-гъста от обикновената кексова смес.
  • и разбира се да не забравяме най-важната съставка, без която нищо не се получва както трябва, а именно ЛЮБОВ!

По този начин ще получите бананов сочен сладкиш, който няма да стане глетав от вътре, но достатъчно сочен и вкусен.

А опиахте ли вече така извесните сред децата мечета – Барни? Ако не искате да лишавате децата ви от тях, но търсите по здравословен вариант, в който да ги предложите ви предлагаме нашите Мъфини – мечета с оризово брашно и домашно плодово мляко – данонино 🙂

….защото вкусът се възпитава от малки! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



1 thought on “Бананов хляб”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy