Бананов кейк

Бананов кейк

Необходими продукти за банановия кейк:

Мокри съставки:

  • 2 бр сочни, добре узрели банана
  • 3 големи яйца
  • 280 г захар
  • 200 мл олио ( не масло)
  • 2 бр ванилия, канела или индийско орехче

Сухи съставки:

  • 350г брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер или сода
  • 1/2 ч.л.сол.
  • орехи (може парченца шоколад, лешници или дори без нищо)

Начин на приготвяне:
В голяма купа намачквам бананите, добавям яйцата и бъркам с миксер до хомогенна смес. Следва захарта, след което олиото, като не спирам да бъркам с миксера. Накрая овкусявам с ванилията и канелата.

В друга купа смесвам сухите съставки – брашното, солта и содата, правила съм и с бакпулвер и пак става чудесен. Смесвам съдържанието на двете купи – мокрите със сухите съставки и поръсвам с натрошени орехи. Получава се гъста смес.


Изсипвам в добре намаслена голяма форма за кейк. Пека около 7-80 мин., до суха клечка, в предварително загрята на 160 градуса фурна.

След изпичане оставям кейка да се охлади, преди да го вадя от формата. извън формата и може да се залее с разтопен шоколад или само с пудра захар.

Опитайте го, на финал ще имате вкусен, сочен, но не глетаф бананов кейк, който върви идеално с кафе 🙂

Моля харесайте и споделете


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.